Poruchy správania psov a ich riešenie

09.08.2012 17:22

 

Prečo potrebujú byť psy mentálne stimulovaný?

Mnoho z našich psov nedostane príležitosť využiť svoj ​​prirodzený inštinkt. Mentálna stimulácia poskytuje nielen plnší život pre naše psy, ale je tiež dôležitá v prevencii mnohých porúch správania. Spokojný pes = šťastnejší majiteľ. 

Je dokázané, že mnohé problémy so správaním môžu byť redukované duševnou stimuláciou.

Väčšina psov žije iba ako náš spoločník a len málo má možnosť vykonávať úlohu lovu, pre ktorú  boli pôvodne vyšlachtené.
Zatiaľ čo my nesmierne milujeme naše psy, nedokážeme im vynahradiť dostatok duševnej stimulácie. V divočine žijú psy a lovia vo svorkách. Každý člen svorky má pracovať ako súčasť tímu pri love potravy. Už od steňacieho veku sa učí  napodobňovať správanie rodiny svojej svorky.

Často sú vnútorné aktivity  natoľko nezaujímavé, že znudený pes leží na jednom mieste, odkiaľ môžete sledovať nás v nádeji, čaká na čas kŕmenia, čas hrania alebo chce ísť na prechádzku. Toto sú často jediné vzrušujúce udalosti v psom živote. Čím viac je pes nestimulovaný, má v sebe viac potláčanej energie. Ak táto energia nie je použitá, môže to mať za následok rôzne poruchy správania, ako je ožúvanie obuvi a nábytku.
Mentálna stimulácia môže viesť k zlepšeniu kvality života  vášho psa  a zlepšeniu hodnoty vášho vzťahu!

Psy sú potomkami vlkov. Rovnako ako vlci, psy sú spoločenské zvieratá, v ktorom jednota  a koordinácia činnosti sú nevyhnutné. Divoké psy a  vlčie svorky si nemôžu dovoliť príliš individuálnu aktivitu, pretože by jedno zviera bolo unavené, zatiaľ čo zvyšok svorky v odpočinku. Bilancia spoločenského života a lov môže byť narušený. Tieto zvieratá potrebujú odpočívaťspolu.

Po fáze šteňaťa,  pes sa stáva viac a viac pasívny.  Keď "vodca" = majiteľ je aktívny, je aktívny aj pes, nasleduje majiteľa z miestnosti do miestnosti a čaká na koordinovanie činnosti. Avšak, ako váš pes zostarne zistí, že vnútorné aktivity nie sú príliš zaujímavé a čaká, až mu je dovolené vonku sa "odreagovať". Ak pes spí väčšinu dňa, môže to spôsobiť  akumulovanie jeho energie,  stane príliš energický a hyperaktívnya. Tým sa zvyšuje riziko že bude skôr na obtiaž.

Štúdie ukazujú, že existuje spojitosť medzi výchovnými problémami a nudou.

V roku 1985 švédski psychológovia Anders Hallgren a Marie Hansson Hallgren robili výskum psieho správania. Bolo zapojených 329 majitelov psov. Sledovali ich pri prechádzkach a ďalších outdoorových aktivitách,  a tiež to, ako sa správajú ich psy keď boli v interiéri. Majitelia psov s poruchami správania boli požiadaní, aby opísali povahu a závažnosť týchto problémov.

Výsledky:

Polovica opýtaných tvrdilo,že ich psy trávili viac než 20 hodín denne odpočinkom  neaktívne. 77% psov v tejto skupine malo problémy so správaním, väčšina z nich závažné podľa vlastníkov.

 Ďalšia skupina -35% psov aktívne oddychovalo 18-20 hodín denne. Takmer 70% týchto psov malo problémy so správaním, polovica z toho boli klasifikované ako závažné.

Najviac aktívne psy- 12,5% opýtaných oddychuje a sú aktívne maximálne 18 hodín denne. Približne 50% týchto psov malo problémy so správaním, a tretina z nich boli opísané ako závažné.

Táto štúdia teda preukázala, že mnoho z našich psov sú jednoducho nie dostatočne stimulované, čo významne prispieva k rozvoju porúch správania.

V skutočnosti, štúdia činností divokých psov uvádza, že fyzická aktivita je menej náročná ako duševná činnost. Napríklad, ak budete porovnávať únavu svojho psa po dni dlhej prechádzky s stráveným dňom s ostatnými psami na výstavách alebo po tréningu, budete vedieť, že je ďaleko viac vyčerpaný po prehliadke, alebo vzdelávacích kurzoch, aj keď  mal menej fyzického cvičenia.

Preto okrem fyzického cvičenia by sme mali ponúknuť našim psom i duševné cvičenia a stimulácie.

Lov  je jedna z činností, v ktorej pes musí použiť svoje prirodzené inštinkty, nájsť jedlo, vymyslieť, ako sa k nemu dostať. Tento druh duševného cvičenia je veľmi dôležitý a váš pes bude šťastnejší a spokojnejší. Týmto môžete pomôcť zabrániť mnohým bežných behaviorálnym problémom v rozvoji vášho psa. A ak už máte také problémy, je možné  znížiť ich závažnosť alebo úplne odstrániť.

Tri druhy  aktivity

Všetké psy sa mentálne stimulujú pri sledovaní, pri love koristi, riešení problémov  v ťažkom teréne ,meniacom sa okolí, ktoré ho stretnú na ceste. Psí psychológovia Anders Hallgren a Marie Hansson Hallgren skúmali a určili tri veľmi dôležité rysy tejto činnosti:

1.     Čuch

Všetci psy majú veľmi dobre vyvinutý čuch, je asi miliónkrát lepší ako náš a milujú pomocou nosa sledovať a loviť. Tento aspekt poskytuje veľké množstvo duševnej stimulácie.

2.     Riešenie problémov

Riešenie problému vyžaduje veľa sústredenia pri konfrontácii s problémom. Vy môžete pomôcť svojho psa rozvíjať a ponúknuť mu riešenie získaním odmeny.

3.     Štúdium

Psov  môžete naučiť nie  len základné veci, ako sú "sadni" a "lahni", ale zložitejšie "triky", ako je rozpoznanie vašej papuče. Niektorí psi sa môžu  naučiť otvárať a zatvárať dvere, alebo sa stať  vodiacimi psami pre nevidiacich a sluchovo nepočujúcich.

hračka Buster Cube

Buster Cube je jednoduchá interaktívna hračka pre stimuláciu vášho psa. Pomáha mu sústrediť sa a využívať prebytočnú energiu. Všetko, čo musíte urobiť, je začať hru - pes sa postará o zvyšok sa Buster Cube.

 Buster Cube môže byť použitý pre všetkých psov všetkých veľkostí. Malé psy ukázali, že riešenie hádanky z Cube je otázka chytrosti a obratnosti skôr než sily.  

Pre viac informácií o hračke Buster Cube sa informujte na našej veterinárnej ambulancii .