Nebezpečné potraviny pre psa

06.03.2012 23:54

 

 

 

Niektoré druhy  potravín sú vhodné pre ľudí a dokonca aj pre iné druhy zvierat, môžu však predstavovať nebezpečenstvo pre psov pretože majú iný metabolizmus. Niektoré môžu spôsobiť len mierne zažívacie problémy, iné však môžu spôsobiť závažné ochorenia alebo aj smrť. Nasledujúce potraviny by nemali byť súčasťou jedálničku vášho psa, či už úmyselne alebo neúmyselne. Zoznam samozrejme nie je úplný pretože nie je možné zaznamenať všetko, čo by pes nemal jesť.

Nebezpečné potraviny – zoznam

Alkoholické nápoje – môžu spôsobiť intoxikáciu, kómu a smrť
Avokádo – listy, semená, plody a kôra  obsahujú persin, ktorý spôsobuje hnačky a zvracanie
Kosti z rýb a hydiny – môže spôsobiť upchatie alebo poruchu tráviacej sústavy
Mačacie krmivo – obsahuje príliš veľa proteínov a tukov
Čokoláda, káva, čaj a ostatné potraviny obsahujúce kofeín – obsahujú kofeín, teobromín alebo teofylín, ktorý môže spôsobiť zvracanie a hnačku a môžu byť toxické pre srdce a nervovú sústavu
Tučné jedlá – môžu spôsobiť zápal pankreasu
Ryba (surová, smažená alebo varená) – ak sa psy kŕmia len rybami alebo sú podávané vo veľkom množstve môžu spôsobiť nedostatok tiamínu (vitamín rady B), následkom je strata chuti do jedla, kŕče a v ťažkých prípadoch i smrť

Grapefruit a hrozienka – obsahujú neznámy toxín, ktorý môže poškodiť obličky
Chmeľ -neznáma zlúčenina spôsobuje zrýchlený dych, zvýšenú srdcovú frekvenciu, zvýšenú teplotu, kŕče a smrť
Ľudské vitamínové doplnky obsahujúce železo – môže dôjsť k poškodeniu sliznice tráviaceho ústrojenstva a môžu byť toxické pre iné orgány vrátane pečene a obličiek
Mlieko a ďalšie mliečne produkty – v prípade veľkého množstva môžu spôsobiť hnačku, ďalej je predpoklad aby pes si zvykol na menšie porcie čerstvého mlieka od štenať. Vyhnete sa probléme v dospelosti. Pes si proste potrebuje zvyknúť na laktózu. Ked dáte dospelému psovi mlieko a ešte ho nemal. Takmer určite ho neprijme a bud sa pozvracia alebo bude mat hnačku.
Plesnivé alebo pokazené jedlo – môže obsahovať toxíny spôsobujúce vracanie a hnačku a môžu ovplyvniť aj iné orgány
Hríby - môžu obsahovať toxíny, ktoré ovplyvnia systém v tele, spôsobia šok a následnú smrť
Cibuľa a cesnak (surová, uvarená alebo sušená) – obsahujú sulfoxid a zmiešané disulfidy, ktoré môžu poškodiť červené krvinky a spôsobiť anémiu.
Kôstky z broskýň a sliviek – môžu spôsobiť upchatie tráviaceho traktu
Listy rebarbory – obsahujú oxaláty, ktoré môžu mať vplyv na tráviaci, nervový a močový systém
Sladkosti – môžu viesť k obezite, problémami s chrupom a cukrovke
Zvyšky do stola -  tieto zvyšky nie sú nutrične vyvážené. Nemali by tvoriť viac ako 10% stravy. Mäso by malo byť zbavené tukov.
Tabak - obsahuje nikotín, ktorý ovplyvňuje zažívací a nervový systém. Môže mať za následok rýchly tep srdca, kolaps, kómu a smrť.
Kysnuté cesto - spôsobuje plynatosť. Následkom je bolesť a možné prasknutie žalúdka alebo čriev
Umelé sladidlo – môže spôsobiť veľmi nízku hladinu cukru v krvi, následkom môže byť zvracanie, slabosť a kolaps. Vo vysokých dávkach môže spôsobiť zlyhanie pečene.