Hnačka u psíka

19.09.2013 21:14

Čo je hnačka?

Hnačka je riedka stolica, zvyčajne v zvýšeného objemu a / alebo zvýšenej frekvencie. Hnačka nie je choroba, ale skôr príznakom mnohých rôznych chorôb. Hnačka môže často byť rýchlo vyriešený pomocou jednoduchých úprav.

"Hnačka môže byť dôsledkom závažného ochorenia alebo život ohrozujúcou chorobou ..."

Avšak,  hnačka môže byťaj dôsledkom závažných alebo život ohrozujúcich ochorení, ako je zlyhanie orgánového systému alebo rakovina. Dokonca aj hnačka spôsobený miernym ochorením môže byť závažná, ak nie je liečba zahájená včas, aby sa zabránilo  stratám tekutiny a strate živín.

Čo spôsobuje hnačku?

Hnačka je výsledkom zvýšenia rýchlosti priechodu fekálneho materiálu cez črevá, v kombinácii so znížením absorpcie živín, vody a elektrolytov. V prípade, že hlavným príznakom ochorenia u psa, je hnačka, môže byť spojená s črevné infekciou spôsobenou baktériami, vírusmi, kokcidiami alebo črevné červy môžu byť príčinou. U psov, diétna chyba (napr. zmena stravy,odpadky alebo iné dráždivé materiály sú častou príčinou akútnej (náhlej) hnačke. Stres, najmä po cestovanie, stravovanie a ďalšie zmeny v životnom prostredí, môže tiež spôsobiť akútnu hnačku.

Avšak, hnačka byť tiež príznakom vážnej základným ochorením, ako sú alergie, bakteriálne alebo vírusové infekcie, zápalové črevné ochorenia, orgánovej dysfunkcie, alebo iné systémové ochorenie.

diarrhea_2009

 

Ako vážna je hnačka u psov?

Závažnosť hnačky závisí na tom, ako dlho hnačka trvá a koľko ďalšie príznaky sprevádza hnačka. Ak váš pes má ťažkú ​​krvavá hnačka, alebo má slabosť, horúčka, vracanie, bolesť brucha alebo strata chuti do jedla, dehydratácia, môže byť príčina vážnejšia. Napríklad, hnačka, je jedným z prvých príznakov  parvovírusovej  infekcie, ktorá môže spôsobiť život ohrozujúce ochorenie u citlivých psov a šteniat.

Ako je príčinou hnačky určená?

Povaha hnačky, ako je jeho farba, konzistencia, vôňa a frekvencie, sú dôležité pri zistitení príčiny.

Diagnostické testy môžu zahŕňať mikroskopické vyšetrenie, röntgen (RTG) s alebo  krvné testy, fekálne kultúry, biopsia črevného traktu, endoskopia, ultrazvuk a prieskumné operáciu brušnej dutiny.

Liečba hnačky? diarrhea

Akonáhle je diagnóza je známa, bude špecifická liečba prispôsobená príčine problému a môže zahŕňať lieky alebo diétnu liečbu.

Konzervatívna liečba často zahrňa vymedzenie všetkých potravín na 12-24 hod, aby si črevný trakt  odpočinul. Po tomto sa predpisuje ľahko stráviteľné diéta po dobu niekoľkých dní, táto strava môže byť buď komerčné produkt či nevýrazné, domáce pripravené kombinácie varenej ryže alebo cestovín a vareným kuracím mäsom.

Antidiarrhoickými alebo odčervenie lieky môžu byť predpísané v niektorých prípadoch, zatiaľ čo iné prípady môžu byť liečené liekmi na potlačenie motility (pohybu) v zažívacom trakte alebo drog, na zmiernenie zápalu.

"Závažného alebo dlho pretrvávajúcej hnačky môže mať za následok významné dehydratácii a metabolické poruchy v dôsledku straty tekutín a vaš miláčik môžu vyžadovať hospitalizáciu  pre  intravenóznu terapiu."

Vo všetkých prípadoch, keď je váš pes nezlepší v priebehu dvoch až štyroch dní, môže byť nutná zmena liekov alebo ďalší test.

Aká je prognóza?

Prognóza závisí na závažnosti hnačky, rovnako ako konkrétne diagnózu a psa reakciu na liečbu. Väčšina prípadov jednoduchého hnačky bude úplné uzdravenie, zatiaľ čo psy s chronickou hnačkou môžu vyžadovať diétny režim a udržať stav pod kontrolou.