Dirofilarióza - nebezpečenstvo prenášané komármi na Slovensku!

12.04.2013 20:45

Nechajte aj vy vyšetriť svojho domáceho miláčika!
Vyšetrenie krvi Vášho psíka na parazitárne ochorenie DIROFILARIÓZU  ZADARMO!

Dirofilarióza je vektormi prenášané parazitárne ochorenie mäsožravcov, ktoré je vyvolané druhmi patriacimi do rodu  Dirofilaria, a to Dirofilaria immitis a Dirofilaria repens.

Donedávna predstavovali infekcie závažný zdravotný problém u psov najmä v Kanade, Afrike, Austrálii, Ázii a v južnej Európe. Cestovanie so psami do oblastí s vysokým výskytom napomáha rozširovaniu dirofilariózy do oblastí, kde ich výskyt zaznamenaný nebol a kde sú vhodné podmienky pre rozvoj dirofilárií, t.j. klimatické podmienky, vektor (komáre) a hostiteľ (pes, mačka, divožijúce mäsožravce).

Na Slovensku už od roku 2005 zaznamenávame dirofilariózu u psov. Závažná je skutočnosť, že v roku 2007 bola dirofilarióza po prvýkrát na Slovensku diagnostikovaná aj u človeka!

D. immitis a D. repens sú prenášané cez viac ako 60 druhov komárov z čeľade Culicidae. Komáre sú v úlohe medzihostiteľa nevyhnutné na ukončenie životného cyklu dirofilárií. Životný cyklus dirofilárií sa skladá z piatich larválnych štádií (L1-L5). Po párení samica produkuje mikrofilárie (L1) do krvného obehu hostiteľa, kde môžu byť prijaté cicajúcimi komármi a prenesené na ďalšieho hostiteľa. Na vývin lariev dirofilárií v komároch má veľký vplyv teplota prostredia, ktorá by nemala poklesnúť pod 14 °C a dostatočný počet dní s takouto teplotou.  



Viac tu: dirofilarioza.webnode.sk/