BABEZIÓZA POZOR KLIESTE

19.01.2014 17:35

BABEZIÓZA je ochorenie červených krviniek, ktoré je spôsobené jednobunkovým parazitom zvaným Babesia. Ľudská babezióza je spôsobená myšacou babéziou. Psia forma je na človeka neprenosná.

Prenášač:

- Kliešť rodu Dermacentor, Ripicephalus (tzv. nové druhy kliešťov na našom území) a v poslednej  dobe sa predpokladá, že novým prenášačom je aj Ixodes, kliešť bežne sa vyskytujúci v našich zemepisných šírkach.

 

Patogenéza:

- Kliešť sa nakazí od  infikovaného jedinca satím krvi. Babézia, v nepohlavnej fáze rozmnožovania, preniká do jeho tráviaceho aparátu kliešťa, kde prekonáva ďalší vývoj. Hemolymfou sa dostane do slinných žliaz kliešťa, ktorý pri cicaní infikuje ďalšie jedince. Parazit v novom hostiteľovi, ktorým je v tomto prípade pes, infikuje červené krvinky, rozmnožuje sa v nich a následne spôsobuje ich rozpad.

 

Ako spoznáte na svojom psíkovi babeziózu:

- Medzi patognomické klinické príznaky (príznaky, ktoré poukazujú na vysokú pravdepodobnosť daného ochorenia) patrí tmavohnedé  sfarbenie moča (pripomína kokakolu alebo čierny čaj) a vysoká horúčka (okolo 40 stupňov Celzia).

- Medzi ďalšie príznaky patria apatia, nechutenstvo a bolesti brucha. Neskôr sa k tomu  môže pridružiť aj hnačka a vracanie. Sliznice a spojivky psíka časom nadobúdajú bledú a neskôr až žlto-oranžovú farbu.

- Táto choroba má 3 formy, ale z hľadiska ohrozenia života je najdôležitejšia forma akútna, ktorá sa prejavuje práve týmito príznakmi.  - Skrytá  a chronická forma nie sú na našom území také časté, a najmä – nie sú také životu nebezpečné, ako  už vyššie spomínaná akútna forma.

Čo robiť:

- Apatia, nechutenstvo a horúčka patria medzi prvotné nešpecifické príznaky skoro každého ochorenia. Nie je nutné sa hneď obávať, že váš psík bol infikovaný babéziou.

- Navštívte  čo najskôr svojho veterinárneho lekára pri každom podozrení z nejakého ochorenia, medzi ktorými môže byť aj babézia. Netreba si hovoriť „ Veď ešte chvíľu počkáme a uvidíme.“, lebo potom už môže byť neskoro. Konkrétne toto ochorenie si vyžaduje okamžitú veterinárnu intervenciu.

 

U veterinára:

- Po základnom klinickom vyšetrení je dôležité vyšetriť moč, krv- biochemicky, hematologicky a posúdiť krvný náter, v ktorom je možné ( bohužiaľ, ale nie vždy) identifikovať pôvodcu ochorenia.

 

Liečba: 

- Pri včasnom započatí správnej terapie je liečba väčšinou úspešná. Psíkovi sa aplikuje špeciálny typ antiparazitárneho prípravku a následne sa minimálne na 24 hod hospitalizuje. Sleduje sa  hlavne jeho krvný obraz a biochemické parametre, kvôli hroziacemu zlyhaniu životne dôležitých orgánov.

- Kvôli tomu, že tento parazit „ zabíja“ červené krvinky, je často nutná aj transfúzia.

- Kvôli oslabeniu imunitného systému je dôležitá antibiotická terapia, proti sekundárnej bakteriálnej infekcii. Po hospitalizácii sa robia kontrolné odbery krvi a po dvoch týždňoch sa zopakuje injekčná antiparazitárna terapia.

 

Prevencia:

- Keďže tohto parazita prenášajú kliešte, je pre Vás a hlavne Vášho psa najdôležitejšia ochrana proti kliešťom. Na našom trhu sú dnes rôzne prípravky, ktoré pôsobia repelentne proti kliešťom.

- Sú to hlavne obojky a tzv. spot-on prípravky. Aj napriek tomu, by sme mali svojho štvornohého priateľa po každej prechádzke skontrolovať. Pri náleze kliešťa je dobré byť ostražitý a sledovať zdravotný stav svojho psíka. Dôležité je sledovať farbu moča, ale pri prvých príznakoch apatie a nechutenstva, je  na mieste vyhľadať odbornú pomoc.